Lehti2022Yhteistyö

Sporttipolku urheilijoiden silmin

Mikä sporttipolku?

Mikäli tavoitteesi on huippu-urheilijan ura ja haluat yhdistää siihen ammatilliset opinnot, kannattaa valita urheilijapolku. Turun ammatti-instituutin liiketalouden yksikön koulutuspäällikkö Tiina Nurmela-Aaltosen mukaan sporttipolku on suunnattu opiskelijoille, joilla on tavoitteellinen urheilu-ura ja jotka pystyvät itsenäiseen opiskeluun.

Koulupäivän aikana tapahtuva valmennus on osa sporttipolun opintoja. Lentopallon lajivalmentaja ja ammatillisen koulutuksen valmennusvastaava Juha Lönnqvist kertoo, että opintojen aikana aamutreeneistä on mahdollista saada jopa 36 osaamispistettä.  Meitä valmentavat huippukoulutetut Turun Seudun Urheiluakatemian ja seurojen valmentajat. Lisäksi apunamme ovat tarvittaessa Urheiluakatemian asiantuntijat, kuten fysioterapeutit, urheilupsykologit sekä ravitsemusvalmentaja.

Sporttipolulla urheilun yhdistäminen merkonomin opintoihin onnistuu mutkattomasti.

Aamutreenejä on 2–4 kertaa viikossa riippuen siitä, miten ne omassa seurassa ja lajissa menevät. Meidän luokallamme on jääkiekkoilijoita, jalkapalloilijoita, salibandyn pelaajia sekä kamppailulajeja harrastavia poikia. Luokallamme on nyt pelkästään poikia, mutta sporttipolku koskee myös tyttöjä, jotka harjoittelevat tavoitteellisesti ja ovat kiinnostuneita kaupallisen alan opinnoista.

Luokallamme on vain urheilijoita

Olemme ensimmäinen luokka, jossa on pelkästään urheilijoita. Tämä helpottaa arkeamme huomattavasti, kun saamme olla pois koulusta harjoitusten tai pelimatkojen takia ja opettajat ymmärtävät meitä.

Sporttipolun idea on helpottaa urheilijoiden arkea lyhyemmillä koulupäivillä, jotka alkavat ja loppuvat meille sopiviin kellonaikoihin. Näin saamme hoidettua koulun hyvin urheilun ohessa.

Tavallinen koulupäivämme alkaa klo 10 ja päättyy klo 14.15. Ehdimme aamutreenien jälkeen hyvin kouluun ja koulupäivän jälkeen iltatreeneihin. Siitä Tiina Nurmela-Aaltosen mukaan sporttipolun idea alkujaan lähtikin. Tavoitteena oli toteuttaa opetus niin, että urheilijat eivät jäisi jälkeen opinnoista aamutreenien takia. “Pelkkää positiivista, paljon mahdollisuuksia”, tiivistää Juha Lönnqvist.

Valitsimme Turun ammatti-instituutin, koska koimme, että lukiosta tulisi liikaa stressiä, emmekä ehtisi panostaa siihen tarpeeksi tavoitteellisen urheilun ohessa. Sporttipolulla urheilun yhdistäminen merkonomin opintoihin onnistuu mutkattomasti. Koulutuspäällikkömme mukaan sporttiluokka jatkuu tulevaisuudessakin, eikä hän ainakaan tällä hetkellä muuttaisi siinä mitään.

Sporttipolulle hakeminen

Jos tavoitteellinen urheilu kiinnostaa, etkä ole ajatellut lukio-opintoja, kannattaa ehdottomasti hakea sporttipolulle. Kannattaa kuitenkin miettiä, löytyykö kiinnostusta alalle, jotta löytyy motivaatio myös opiskeluun, muistuttaa Lönnqvist.

Sporttilinjalle hakevat osallistuvat lajikohtaisiin testeihin ja yleistesteihin, joissa testataan kuntoa, notkeutta, voimaa ja räjähtävyyttä. Opintopolusta löytyy hakulomake.

Esimerkiksi jalkapallotesteissä oli ensin aluepeli ja se jälkeen pelattiin isoa peliä 11 vastaan 11. Testit olivat Impivaaran jalkapallohallissa. Jääkiekossa pelattiin normaalia peliä kaksi tuntia Impivaaran jäähallissa. Yleistestit olivat Kupittaan yleisurheiluhallissa. Siellä testattiin kuntoa (piip-testi), voimaa (punnerrus piip-testi), notkeutta (haaraistunta) ja räjähtävyyttä. Monet sporttiluokan opiskelijat ovat sitä mieltä, että testit ̶ punerrustestiä lukuun ottamatta ̶ eivät olleet erityisen raskaita.

Vuonna 2021 sporttipolulle haki kaikkiaan 41 opiskelijaa. Tällä hetkellä luokallamme on 24 urheilijaa.

Opiskeleminen sporttiluokalla

Sporttiluokan ylivoimainen etu ovat hyvät aikataulut. Valmentaja Juha Lönnqvistin mielestä täällä pystyy hyvin yhdistämään opiskelun ja urheilun. Meidänkin mielestämme urheilu on helppoa ja siihen pystyy panostamaan paljon paremmin kuin tavallisella luokalla. Sporttiluokalla muutenkin kaikki sujuu hyvin.

Valmentajamme ovat ammattitaitoisia ja lukujärjestyksemme on tehty toimivaksi. Sporttipolulla pystymme viemään eteenpäin sekä urheilu-uraamme että opintojamme, eikä yhdistelmä käy liian raskaaksi.

Luokallamme on urheilijoita, joten kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään, ja koulun henkilökunta on todella ystävällistä. Sporttipolun poissaolot menevät lajivalmentajien ja sporttiluokan vastuuopettaja Päivi Pellonperän kautta, jotka tekevät paljon yhteistyötä. Vastuuopettajalle pitää laittaa viestiä etukäteen, jos lähtee aikaisemmin harjoituksiin tai pelimatkalle.

Pellonperä kertoo, että arjen sujuvuuteen on sporttiluokalla panostettu ja koulussa on paljon kokemusta erilaisista urheilijoista. Sporttiluokan opiskelijat ovat kivoja, energisiä, aktiivisia ja heillä on positiivinen asenne.

Yksi sporttiluokan parhaista puolista on se, että täällä opettajat ymmärtävät arkeamme aikatauluineen ja pelimatkoineen. Koulutuspäällikkö Nurmela-Aaltonen toteaa, että kannattaa panostaa opintoihin, jotta pääsee sporttilinjalle. Hänen mukaansa sporttiluokka on todella hyvä vaihtoehto, ja hän ymmärtää hyvin opiskelijoita, jotka hakevat tänne. Urheilu on lähellä myös koulutuspäällikkömme sydäntä.

 

Lito21Sportti-luokan opiskelija

Onni Ruohomaa

Miksi hait liiketoiminnan urheiluluokalle?

  • Liiketoiminta kiinnostaa ja täällä saa hoidettua aamutreenit opiskelun ohessa.

Mitä hakuvaiheen testeissä tehtiin?

  • Niissä testattiin fyysistä kuntoa. Pelattiin ja kartoitettiin pelaajien osaamista.

Millaista opiskelu sporttiluokalla on ollut?

  • Siinä on ollut paljon hyviä puolia. Ei tule läksyjä, jos tekee tehtävät kunnolla koulussa. Päivät ovat riittävän lyhyitä, jotta pystyy keskittymään myös täysillä urheiluun.

Onko luokalla hyvä yhteishenki?

  • Sporttiluokan yhteishenki on mielestäni loistava.

Missä ja milloin aloitit jääkiekon?

  • Salon Kiekkohaissa viisivuotiaana.

Missä vaiheessa tiesit, että haluat pelata jääkiekkoa ammattilaisena?

  • Unelmani on pienestä saakka ollut, että pääsisin pelaamaan korkealla tasolla.

Miten jääkiekon yhdistäminen on onnistunut opiskelun kanssa?

  • Todella hyvin. Aamutreeneihin pääsee aina.

Missä näet itsesi 5–10 vuoden päästä?

  • NHL:ssä.

Kuka on esikuvasi?

  • Oma setäni Mikael Ruohomaa.

 

Turun Seudun Urheiluakatemia pähkinänkuoressa

• Turun Seudun Urheiluakatemian yhteistyöoppilaitoksia toisella asteella ovat
Turun ammatti-instituutti, Kerttulin urheilulukio ja Katedralskolan i Åbo.
• Korkeakouluista verkostossa mukana ovat Turun yliopisto, Åbo Akademi,
Turun ammattikorkeakoulu.
• TSUA auttaa huipulle pyrkivää urheilijaa yhdistämään tavoitteellisen harjoittelun ja opiskelun.
• Urheiluakatemian eri lajien ammattivalmentajat ja asiantuntijat tukevat urheilevaa opiskelijaa aina yläkoulusta korkea-asteelle saakka.
• Laaja lajikirjo, mm. jalkapallo, jääkiekko, salibandy, yleisurheilu, lentopallo, tennis, uinti,
telinevoimistelu ja käsipallo.
• Turun ammatti-instituutissa opiskelee urheilijastatuksella 55 nuorta.
• Urheilija voi hakeutua mille tahansa Turun ammatti-instituutin tarjoamista koulutusaloista.
Urheilukoulutus on avoinna kaikkien lajien urheilijoille.
• Koulupäivän aikana tapahtuva urheiluvalmennus on osa opiskelijan opintoja, jota toteuttavat
Turun Seudun Urheiluakatemian ammattivalmentajat.
• Harjoituspaikkoina toimivat Turun kaupungin tarjoamat liikunta- ja urheilutilat.

 

TEKSTI: Lito21Sportti-luokan opiskelijat ja Noora Simolin
KUVAT: Mervi Vesalainen